Сторінка медичної сестри з дієтичного харчування
Мовчан Наталя Сергіївна |
сестра медична з дієтичного харчування |
Організація харчування в ЗДО
В закладі, де дитина перебуває більшу частину дня, правильна організація харчування має велике значення.
Харчування повинне бути повноцінним, різноманітним за складом продуктів і повністю задовольняти потреби юного організму.
Якщо говорити про харчування дітей, необхідно перш за все зупинитися на особливостях дошкільного віку. Діти в цьому віці надзвичайно активні, що зумовлює велику втрату енергії, посилення процесів обміну речовин. В цьому віці починається тісний контакт з оточуючим світом і перш за все із однолітками, тому необхідно підвищувати імунітет дитини, що теж пов’язано з харчуванням.
В дошкільному закладі харчування здійснюється згідно десятиденному перспективному меню (яке завіряється підписом головного лікаря СЕС, та начальником управління освіти).
Харчування в закладі дошкільної освіти трьохразове: сніданок, обід та вечеря, а в літній період вводиться другий сніданок, де додаються соки та свіжі фрукти (інтервал між прийомом їжі 3,5 – 4 години).
Умови зберігання, термін реалізації продуктів,що швидко псуються та закладку основних продуктів харчування, контролює медична сестра з дієтичного харчування. При відвідуванні груп, під час годування дітей, медична сестра слідкує за їхнім апетитом і за правильністю роздачі їжі.
Персонал групи під час годування, закріплює з дітьми: гігієнічні навички, культуру поведінки.
Дітям з харчовою алергією чи при захворюваннях шлунково – кишкового тракту у закладі готується дієта (за призначенням лікаря та при наявності довідки).
Тому радимо слідкувати за збалансованістю та калорійністю приготування їжі в домашніх умовах, адже правильне харчування – це не від’ємна частина здоров’я дитини.