Сторінка медичної сестри з дієтичного харчування

 

Мовчан Наталя Сергіївна
сестра медична з дієтичного харчування 

 

Організація харчування в ДНЗ

В дитячому закладі, де дитина перебуває більшу частину дня, правильна організація харчування має велике значення.

     Харчування повинне бути повноцінним, різноманітним за складом продуктів і повністю задовольняти потреби юного організму.

     Якщо говорити про харчування дітей, необхідно перш за все зупинитися на особливостях дошкільного віку. Діти в цьому віці надзвичайно активні, що зумовлює велику втрату енергії, посилення процесів обміну речовин. В цьому віці починається тісний контакт з оточуючим світом і перш за все із однолітками, тому необхідно підвищувати імунітет дитини, що теж пов’язано з харчуванням.

     В дошкільному закладі харчування здійснюється згідно десятиденному перспективному меню (яке завіряється підписом головного лікаря СЕС, та начальником управління освіти).

     Харчування в дошкільному навчальному закладі трьохразове: сніданок, обід та вечеря, а в літній період вводиться другий сніданок, де додаються соки та свіжі фрукти (інтервал між прийомом їжі 3,5 – 4 години).

     Умови зберігання, термін реалізації продуктів,що швидко псуються та закладку основних продуктів харчування, контролює медична сестра з дієтичного харчування. При відвідуванні груп, під час годування дітей, медична сестра слідкує за їхнім апетитом і за правильністю роздачі їжі.

     Персонал групи під час годування, закріплює з дітьми: гігієнічні навички, культуру поведінки.

     Дітям з харчовою алергією чи при захворюваннях шлунково – кишкового тракту у закладі готується дієта (за призначенням лікаря та при наявності довідки).

     Тому радимо слідкувати за збалансованістю та калорійністю приготування їжі в домашніх умовах, адже правильне харчування – це не від’ємна частина здоров’я дитини.